Reiniging- en opbouwtherapiëen

Het spijsverteringsstelsel is één van de belangrijkste reinigingsmechanismen van het lichaam. Een niet goed werkend spijsverteringsstelsel heeft invloed op het functioneren van bijvoorbeeld de huid, het bewegingsapparaat en de ademhaling. Tevens kan een slechte spijsvertering aanleiding zijn voor chronische vermoeidheid. Om de darmen in goede conditie te houden en er voor te zorgen dat deze zijn functie optimaal kan uitoefenen zijn gezonde eet- en leefgewoonten belangrijk. Ook het vermijden of verminderen van negatieve stress, het zo min mogelijk gebruik van geneesmiddelen en regelmatige beweging zijn van groot belang.

Door diverse oorzaken waaronder verkeerde leef- en eetgewoonten, kunnen de darmen overbelast raken. Voedsel wordt dan niet goed meer verteerd en onverteerde etensresten en afvalstoffen blijven in de darmen achter. De slijmlaag van de darmen wordt hierdoor verstoord en verliest zijn filterende en reinigende functie. De voedselresten kunnen als voedingsbodem dienen voor schadelijke bacteriën. De darmflora raakt verstoord en de schadelijke bacteriën vormen zelf ook vaak gifstoffen. De zo in de darmen geproduceerde toxische stoffen worden opgenomen in het bloed en de slechte darmfunctie beïnvloedt op den duur alle lichaamsfuncties nadelig.

In de natuurgeneeskundige behandeling neemt reiniging, vooral die van de darmen, een belangrijke plaats in. Na een darmreinigingskuur wordt er een opbouwkuur gedaan met symbionten (goede darmbacteriën) om een gezonde darmflora te stimuleren en op te bouwen.

In mijn praktijk bied ik begeleiding bij verschillende manieren van reiniging / ontgifting. De meest geschikte manier van reiniging is afhankelijk van de lichamelijke conditie, de bestaande klachten maar ook van de ziektegeschiedenis.