Lichaamsgerichte therapie

Het lichaam draagt talloze herinneringen en informatie in zich. Op het moment dat je lichaam gespannen is of wanneer je klachten ervaart, vraagt het lichaam op een andere manier aandacht dan je graag zou willen. De neiging is dan vaak je aandacht af te wenden van de pijnlijke gebieden. Toch kan door bewuste aandacht, het voelen van de spanning en pijn, je lichaam je informatie geven over hoe je in het leven staat.

Door contact te maken met je lichaam ervaar je waar energie stroomt en waar energie geblokkeerd wordt. Zijn lichaam en geest in balans dan voelt een mens zich vitaal, ontspannen en levenslustig. Is de balans tussen spanning en ontspanning verstoord, ga je makkelijker over grenzen heen.

In de lichaamsgerichte therapie kun je door middel van oefeningen contact maken met dat wat er in je leeft. Door je meer van je lichaam bewust te zijn kom je meer in contact met je levenskracht en levensvreugde. Kern van de behandeling is met aandacht in je lichaam zijn, het onderzoeken en ervaren van spanning die in je lichaam bestaat.

In de lichaamsgerichte therapie werk ik vanuit de visie dat het lichaam, de emoties en de geest onderling samenhangen. Door een massagebehandeling wordt iemand niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel en geestelijk aangeraakt. In de praktijk maak ik gebruik van een combinatie van de volgende massagevormen:

Klassieke massage;

Een vorm van massage die gebruikt wordt in de fysiotherapie en in de sportmassage. Deze methode is in eerste instantie gericht op lichamelijke klachten en lichamelijke effecten. Door strijkingen, knedingen en kloppingen verbetert de doorbloeding van huid en spieren, kan eventuele pijn worden verminderd en ontspannen lichaam en geest.


Voetreflex-massage;

Bij deze massagevorm is het uitgangspunt dat voor alle delen van het lichaam op de voeten een ‘projectieveld’ aanwezig is. Dit reflexgebied is de ingang om stoornissen in een bepaald gebied te verhelpen. Door middel van voetreflexologie kun je behandeling van bepaalde aandoeningen ondersteunen. Klik hiernaast op het plaatje voor een uitvergroting.

Rebalancing;

Hierbij wordt gewerkt met het lichaam en de daarin opgesloten psychische, emotionele en energetische structuren. Het maakt gebruik van diepe spier- en weefselmassage en gewrichtsontspanning. Door middel van ontspannings-, en visualisatieoefeningen nodig ik uit te onderzoeken waar spanning zich bevindt en bied ik een mogelijkheid die spanning los te laten.

Tijdens een massagebehandeling wordt het bewustzijn van het lichaam vergroot. Blokkades kunnen worden opgeheven, de bloedcirculatie versterkt en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd.

Soms heb je geen directe klachten maar heeft je lichaam wel behoefte aan wat extra aandacht. Dan is een ontspanningsmassage aan te raden. Op die manier kan een massage ook gebruikt worden ter preventie van klachten. In mijn praktijk zijn ook cadeaubonnen voor een ontspanningsmassage te koop.